Spominjao i impotenciju: Erdogan bljuje vatru, kaže da je ovo sramotno: Preselo mu, odlučio da saspe bez ustezanja!
Redžep Tajip Erdogan, Foto: AP Photo Khalil Hamra

besan je i ne suzdržava se

Spominjao i impotenciju: Erdogan bljuje vatru, kaže da je ovo sramotno: Preselo mu, odlučio da saspe bez ustezanja!

"Iskreno i mi se pitamo šta Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija čeka"

Objavljeno: 21:17h

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je zabrinut za međunarodni sistem jer Ujedinjene nacije (UN) ne mogu da zaštite ni svoje osoblje od izraelskih napada u Libanu, pozivajući Savet bezbednosti da deluje protiv Tel Aviva.

Erdogan je na sednici kabineta u Ankari kazao da je imidž Ujedinjenih nacija koje ne mogu zaštititi ni svoje osoblje narušen i dodao da je to sramotno i zabrinjavajuće za međunarodni sistem, preneo je TRT Balkan.

On je istakao da Savet bezbednosti UN samo posmatra izraelska "razbojništva" protiv mirovnih snaga UN u Libanu, nazivajući to "impotencijom".

"Iskreno i mi se pitamo šta Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija čeka da zaustavi Izrael", kazao je Erdogan.

Redžep Tajip Erdogan
Redžep Tajip Erdoganfoto: AP Photo Khalil Hamra

On je rekao da Izrael neće zaustaviti svoje napade sve dok ima bezuslovnu podršku Sjedinjenih Američkih Država i Evrope.

Mirovne snage UN u Libanu (UNIFIL) saopštile su juče da su izraelski tenkovi probili kapiju kako bi ušli na položaj mirovnih snaga na libanskoj strani granice, nakon što su prethodnog dana blokirali njihovo kretanje, što predstavlja flagrantno kršenje međunarodnog prava i rezolucije Saveta bezbednosti 1701. UNIFL je saopštio u subotu da je povređeno pet pripadnika mirovnih snaga u Libanu i optužio izraelske trupe da su "više puta" i "namerno" gađale njihove položaje.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu pozvao je UN da pomere trupe iz područja u kome Izrael napada snage Hezbolaha.

U međuvremenu Izrael nastavio sa napadima

Najmanje 21 osoba je poginula u izraelskom napadu iz vazduha na jedno selo na severu Libana, javilo je libansko Ministarstvo zdravlja novi bilans napada koji još nije konačan.

Ministarstvo je dodalo da se sprovode DNK testovi da se identifikuju nastradali. Nije jasno šta je bila meta napada na malu stambenu zgradu u selu Aito, gde nema uporišta oružane grupe pokreta Hezbolah, prenosi agencija Frans pres. Prvi put od kada su proiranski pokret Hezbolah i Izael ušli u otvoreni rat 23. septembra je gađano hrišćansko selo, Aito. Cilja napada je bio jedan stan, prema libanskoj agenciji ANI.

Jedan zvaničnik je za Frans pres rekao da se u toj zgradi smestilo više porodica raseljenih s juga Libana, uporišta Hezbolaha, gde se najviše ratuje. U subotu u izraelskom napadu na šiitsko selo severno od Bejruta gde takođe nisu uporišta Hezbolaha, poginulo je 16 ljudi.

Liban, ilustracija
Liban, ilustracijafoto: EPA-EFE ABBAS SALMAN, EPA ATEF SAFADI

Još šestoro je poginulo van zona koje se smatraju uporištama proiranskog Hezbolaha, od kojih dvoje u zgradi u Deir Beli, gde se nalaze raseljeni sa juga, prema agenciji ANI.

Već više od godinu dana, od početka rata između Izraela i palestinskog Hamasa u Gazi Izrael i Hezboah razmenjuju prekograničnu vatru između juga Libana i severa Izraela. Ti sukobi su pre tri nedelje prerasli u otvoreni rat sa opsežnim izraelskim bombardovanjima širom Libana i kopnenim operacijama na jugu. Više od 1.300 ljudi poginulo je u Libanu od izraelskih napada, po računici agencije Frans pres zasnovanoj na zvaničnim ciframa.

Nekoliko sati pre današnjeg napada u Libanu, u Pojasu Gaze su poginule četiri osobe, a ranjeno je nekoliko desetina u izraelskom napadu na bolničko dvorište koji je izazvao požar u obližnjem šatorskom naselju izbeglica, prenosi AP.

Izrael je saopštio da je u tom napadu ciljao Hamasove borce koji su se navodno skrivali među civilima, ali nije pružio dokaze za to. Izraelske snage su više puta u prethodnim mesecima gađale civilna skloništa, navodeći isti razlog napada.

Bolnica u gradu Deir al-Balah već je bila prepuna jer je primila ranjene u napadu na privremeno sklonište koje je podignuto u školskom dvorištu, u kojem je juče poginulo najmanje 20 osoba.

Jutrošnji napad oštetio je bolnicu, a požar od toga zahvatio veliki broj izbegličkih šatora, posle čega su eksplodirali kanistri stanovnika s gorivom.

Izrael i dalje izvodi skoro svakodnevne napade i širom Pojasa Gaze više od godinu dana od početka tamošnjeg rata i izvodi veliki kopneni napad na severu Gaze, gde su se, kako kaže, pregrupisali borci pokreta Hamas.

Bonus video:

03:54

BRZE VESTI 14.10.2024

(Espreso/Agencije/Preneo: V.Š)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.